THEALTER30(+1) kötetbemutató

2021. július 29-én és 30-án a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán Jászay Tamás szervezésében sikeresen zajlott le a THEALTER30(+1) színháztudományi konferencia, amely számot kívánt vetni a THEALTER fesztivál elmúlt három évtizedével. A THEALTER legfontosabb céljait – a műfaji, esztétikai, stiláris sokszínűséget, a nemzetköziséget, illetve a generációk közti párbeszédet – a konferencia programja is tükrözte.

A tudományos rendezvényeken megszokott tematikus szekciók helyett az egyes egységek a futás terminológiájából kölcsönözték játékos elnevezésüket: a Sprint szekcióban egyetemi hallgatók és doktoranduszok, a Síkfutásban tapasztalt kutatók, a Gátfutásban színházi alkotók számoltak be kutatásaikról és tapasztalataikról. A konferenciát nagyszabású kerekasztal-beszélgetés zárta: a Független maraton keretében Fuchs Lívia, Imre Zoltán és Nánay István beszélgettek a hazai függetlenek elmúlt bő száz évéről.

A konferencia szerkesztett anyagát most elektronikus könyv formátumban adják közre, mely a szerkesztők szándékai szerint nem csak a THEALTER, hanem általában a független színházi szféra iránt érdeklődők számára is hiánypótló kötetté válik. A kötet a bemutatót követően elérhetővé válik az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék és a THEALTER fesztivál honlapján.

Aki kérdez: Proics Lilla színikritikus
Aki válaszol: Jászay Tamás, a kötet szerkesztője, a THEALTER fesztivál művészeti tanácsadója

Időpont: Augusztus 4 (csütörtök), 20 óra.

A kötetbemutató hossza: 60 perc, a belépés ingyenes. További részletek az esemény Facebook-oldalán érthetők el.

A konferencia megrendezését és a kötet megjelenését támogatta: Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, MASZK Egyesület (Szeged), Szegedért Alapítvány, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Bánffi Szóda Kft.

www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter