Világirodalmi podcast adásokat rögzítenek a szegedi Grand Caféban

Egy Margaret Atwood-regényről szóló olvasóköri beszélgetés hanganyaga lesz visszahallgatható elsőként. 

Fine_reading – terítéken a világirodalom címmel indít helyi olvasókört és országos podcast sorozatot az 1749 online világirodalmi magazin, a Grand Café és a szegedi Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A kezdeményezés célja a kortárs világirodalomhoz való személyesebb kötődés kialakítása, amely a szervezők szerint ebben a formátumban egyszerre válik elérhetővé élőben, olvasóköri élmények keretein belül, és otthon, akár egy fülhallgatón keresztül is.

Az első beszélgetés középpontjában A szolgálólány meséje című könyvet is jegyző, Man Booker-díjas Margaret Atwood áll, akinek legutóbb magyar fordításban megjelent, Legvégül a szív című regényéről osztják meg olvasmányélményeiket a meghívottak – Borbíró Aletta doktorandusz hallgató, a populáris filmek retorikáját is kutató Hódosy Annamária és Poroszlay Kristóf, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja –, valamint a közönség soraiban ülők. „Kölcsönözzétek ki, kérjétek kölcsön vagy vásároljátok meg az aktuálisan bemutatott könyvet, és mondjátok el róla a saját véleményeteket a helyszínen” – írják az esemény leírásában, ahol azt ígérik, hogy a november 23-án 19 órára rendezett olvasóköri beszélgetésből készülő podcast adás a programot követő hetekben már visszahallgatható lesz a 1749.hu oldalán.

A Grand Café egyébként korábban is jelentkezett már kevert műfajú könyvbemutatókkal és más kísérleti kezdeményezésekkel. Tizenegyedik epizódnál jár Ráolvasás című irodalmi sorozatuk, amelyben írók és zenészek közös produkciói kapnak helyet, SmallTalk szériájukban két “évadnyi” ismeretterjesztő előadást forgattak a 2020-as, ′21-es karanténidőszak alatt, Grand Café Live YouTube-csatornájukon pedig évek óta klipminőségben állítanak elő zenei videókat a közösségi térben bemutatkozó együttesek koncertjeiből.