A Krétakör Színház előadása – Hamlet.ws (2013. május)

Tanszékünk szervezésében 2013 májusában az egyetem falai között megtekinthető lesz a Krétakör Színház Hamlet.ws című előadása William Shakespeare Hamletje Nádasdy Ádám által készített fordításának, illetve William Blake, Georg Büchner, Eminem, Allen Ginsberg, Johann Wolfgang Goethe, József Attila és Pilinszky János szövegeinek felhasználásával. Az előadásban elhangzó bibliai idézet a Bírák könyvéből való.

Szereplők: Gyabronka József, Nagy Zsolt, Rába Roland
Zene: Rubik Ernő Zoltán,  Dramaturg: Veress Anna,  Rendezőasszisztens: Tóth Péter, Munkatársak: Ari-Nagy Barbara, Pirityi Emese, Varga Kriszta, Frenák Pál, Produkciós vezető: Gáspár Máté
Rendező: Schilling Árpád

The time is out of joint. = Az idő kificamodott. A felnőtté válás története. Kiegyensúlyozott, gazdag család. Apa erőskezű, anya szép, a fiú okos és egészséges.  Apa meghal, anya újraházasodik, a fiú nem térhet vissza az iskolába. Hamlet konzervatív fiatal, hisz a család egységében, a szó igazságában, a barátságban, a szerelemben és Istenben.  Nem ismeri a veszteség érzését, a  keserűséget, a reménytelenséget, s ezzel együtt az önállósággal járó felelősséget sem. A felnőtté válás pillanata az, amikor ráébredünk kiszolgáltatottságunkra, gyengeségünkre, tragikus magányunkra. Amikor szembenézünk a világgal, és kétségbeesve tapasztaljuk, hogy az ifjúsági regényekből magunkba szívott átlátható szabályrendszerek egyszerűen alkalmazhatatlanok a felnőttek társadalmi viszonyaira, megroppan bennünk valami. Az emberek szánalmasan kicsinyesnek, gyávának és hazugnak tűnnek. Ennek elfogadását hívjuk szocializációnak, az ezzel való szembeszegülést pedig antiszociális viselkedésnek, anarchiának, avagy infantilizmusnak.  Képzelhetünk-e más sorsot e fiú számára? Nem. Mert ez a kérdés eleve értelmetlen.  Akkor mi a tanulság? Az, hogy nincs tanulság. Life is hard.

A vendégjáték minimum 60, maximum 100 fős nézőközönséggel jöhet létre, ezért kérünk minden érdeklődőt, hogy 2013. március 15-ig jelezze részvételi szándékát (név, EHA-kód) Takács Ágnesnek e-mailben (csakatsenga@gmail.com).

Terveink szerint az előadás térítésmentesen tekinthető majd meg.