Sprinttől a maratonig: színháztudományi konferencia a THEALTER Fesztiválról

A 2021-ben 31 éves THEALTER Fesztivál a dél-alföldi régió egyik legfontosabb kulturális márkája, amellett a hazai független színházi törekvések évtizedek óta meghatározó központja. A fesztiválnak nem csak jelene és jövője, de gazdag múltja is van: július 29-én és 30-án ifjú és tapasztalt színháztudósok erről számolnak be a szegedi bölcsészkaron.

Eredetileg 2020-ra, a jubileumi, harmincadik THEALTER Fesztiválra időzítette a konferenciát Dr. Jászay Tamás, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, a THEALTER művészeti tanácsadója, a konferencia szervezője, ám a terveket a járványhelyzet felülírta. Az, hogy idén THEALTER 30(+1) címmel jön létre az esemény, valójában illeszkedik a szegedi MASZK Egyesület által szervezett fesztivál arculatához, hiszen a programsorozat maga is a szabálytalant, a fősodortól eltérőt kutatja hosszú ideje.

A THEALTER legfontosabb céljait – a műfaji, esztétikai, stiláris sokszínűséget, a nemzetköziséget, illetve a generációk közti párbeszédet – a konferencia programja is megjeleníti. A tudományos rendezvényeken megszokott tematikus szekciók helyett az egyes egységek a futás terminológiájából kölcsönzik játékos elnevezésüket.

Július 29-én délután a Sprint szekcióban egyetemi hallgatók és doktoranduszok számolnak be egy-egy, a fesztiválhoz kapcsolódó műhelyről, alkotóról vagy előadásról. A csütörtöki nap kilenc előadásának fókuszában a THEALTER életében mindig erős déli vonal, majd a színpadi test, végül a dramatikus szöveg áll. Az első nap programja a Régi Zsinagógában a Caligula helytartója című előadás bemutatójával, a Freeszfe produkciójával zárul, melyet Samudovszky Adrian végzős hallgató állít színpadra.

Július 30-án délelőtt a kétrészes Síkfutás szekcióban tapasztalt kutatók, a színházzal évtizedek óta elkötelezetten foglalkozó szakemberek számolnak be aktuális, a THEALTER fellépőihez, visszatérő témáihoz kapcsolódó kutatásaikról. A helyi, országos és nemzetközi perspektívát egyaránt tükröző előadások tágas kontextusban helyezik el a fesztivál produkcióit. A magyar színházcsinálók ritkán reflektálnak tudományos igénnyel saját munkásságukra: a Gátfutás elnevezésű blokkban három színházi alkotó számol be tapasztalatairól egy-egy projekt apropóján.

A konferenciát nagyszabású, három és fél órás (!) beszélgetés zárja péntek kora délután: a Független maraton keretében Fuchs Lívia tánctörténész, Imre Zoltán színháztörténész és Nánay István kritikus, színháztörténész a hazai független színház elmúlt több mint száz évének történetéről és jelenéről beszélget – egymással és a közönséggel.

A konferenciára a szegedi bölcsészkar Egyetem utcai főépületében, a Kari konferenciateremben kerül sor, ahová minden érdeklődőt várunk. Az előadások videófelvétele a MASZK Egyesület Youtube-csatornáján lesz elérhető. Az elhangzott előadások írott változata a tervek szerint 2022 tavaszán önálló kötetben jelenik meg. Az esemény védnöke Prof. Dr. Gyenge Zoltán egyetemi tanár, a Szegedi Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja. Az esemény fő támogatója a Szegedért Egyesület. A konferenciát támogatta a MASZK Egyesület és az SZTE BTK.

A részletes program a konferencia Facebook-eseményében vagy az alábbi dokumentumban érhető el.

További információk Jászay Tamástól kérhetőek a jaszaytamas@gmail.com címen vagy a 70/940-6238 telefonszámon.