Kutatók Éjszakája 2022: Játékos előadásokkal várjuk az érdeklődőket

Tanszékünk szeptember 30-án a játék fogalmára koncentrálva, a jelenség kimeríthetetlen értelmezési lehetőségeit villantja fel az egymást követő előadások, bemutatók, gyakorlatok segítségével. 18 órától szeretettel várunk minden érdeklődőt a Vajda teremben SZTE BTK (Egyetem u. 2.).

Előadók és témáik:

  • 18:00 Fogarasi György: Játék és kultúra
  • 18:20 Hansel Miklós: Stratégiai játékok
  • 18:40 Jancsovics Klaudia: Videójátékok
  • 19:00 Kérchy Vera: Színház és harc a populáris irodalomban
  • 19:20 Kállai Ákos: Színházi gyakorlatok

Fogarasi György Játék és kultúra című interaktív előadásában, elgondolkodtató bevezetőjében a játék fogalmának játékos körüljárására, tisztázására hív mindannyiunkat: „Miért szerves része a játék az emberi kultúrának? És miért jóval ősibb is nála? Hogyan kapcsolódik a játszás a versengéshez és a tanuláshoz? S mi okból terjed ma egyre szélesebb körben a „játékosítás”? Mindezekről a Játék és kultúra című felvezetésben…”

Programunk meghívott vendége, Hansel Miklós – a tantrix nevű logikai játék világszinten jegyzett mestere – a következőképpen foglalta össze a játékkal való találkozását és mellette való elköteleződését: „Biológus és biológia tanári végzettséggel kutatóként dolgoztam, majd a játékoknak köszönhetően lettem rendszergazda. Lételemem a játék, ha éppen nincs más eszköz, szóviccekkel szórakoztatjuk egymást az erre fogékonyakkal.” Hansel Miklós beszámolójából további érdekes részleteket tudhatunk meg stratégiákról és játékokról, a tantrixról, játékszenvedélyről, a profi játszás öröméről és kihívásairól.

Jancsovics Klaudia a legújabb kor legújabb játékairól és gazdag – digitális – játékkultúrájáról tart előadást: „„A videójátékokban csak lövöldöznek.” Talán hozzám hasonlóan Te is találkoztál már ezzel a kijelentéssel. De tényleg igaz ez az állítás? Akkor mégis mit keresnek a videójátékok az egyetemen, és hogy lett a Kutatók Éjszakájának egyik előadástémája? Többek között erről is igyekszem lerántani a leplet, miközben elmerülünk az elektronikus játékok világában és megpróbálunk a sztereotípiák mögé pillantani.”

Kérchy Vera intermediális, filmes, színházi és irodalmi példákkal is élő prezentációjának címe: Színház és harc a populáris irodalomban. Rövid kedvcsináló az előadáshoz: „A játék mint harc és a játék mint színház összefüggéseit vizsgálom olyan irodalmi példákban (és filmes adaptációikban), mint a Trónok harca (GAME of Thrones) és az Éhezők viadala (Hunger GAMES). A szó szerinti értelembe vett összecsapások mindkét történetben a metaforikus csatározások, társadalmi-politikai küzdelmek kontextusába ágyazódik, miközben az így íródó egyéni és kollektív identitások színrevitele látványosságként, közönséget igénylő előadásként szerveződik. Kiemelten foglalkozom az embervadászat különböző jelentésszintjeivel.”

Kállai Ákos az SZTE Szabadbölcsészet szakán, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem Drámainstruktor képzésén végzett. Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház színházpedagógusa, valamint drámapedagógia elméletet és gyakorlatot tanít, a dráma- és színházismeret osztatlan tanárszak hallgatóinak. Ha vele tartotok a Kutatók Éjszakája során, akkor egy saját élményű módszeren keresztül kipróbálhatjátok, hogy a játékélményt miként lehet integrálni a színházi alkotómunka gyakorlatában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!